Sta je op een kruispunt? Zo vind je de weg die bij je past

keuzes maken in de duinen - welke kant ga je op? | Crescendo CoachingKeuzes maken in de duinen, en zo ook in het leven…..welke kant ga je op? Zelfs buiten in de natuur worden we overspoeld met suggesties, met ideeën. Hoe vind je de weg die bij je past?

Gelukkig is het buiten iets lastiger om te plussen en te minnen, om lijsten op te schrijven waaruit moet blijken of A of B de betere optie is. Buiten heb je andere instrumenten ter beschikking: je ogen, je voorstellingsvermogen en je lichaam als geheel. Middelen die je voorbij het denken brengen.

In onze westerse maatschappij worden we vooral als doener en als ‘rationele denker’ aangesproken. En het is verleidelijk om in die rol te blijven. Maar een mens is meer dan dat. Er is een dieper niveau van weten, dat ruimer is dan het rationele weten. En dat niveau van weten is opgeslagen in het hele lichaam. *

Je kunt zeggen, dat ieder van ons een innerlijk kompas heeft, dat ons helpt om de weg te wijzen. Een glimlach, ogen die sprankelen of plotseling betraand raken, ruimte in je borst, warmte rondom je hartstreek, kippenvel. Als we geraakt worden zitten we op het goede spoor. Daar moet je heen. Dat is de goede keuze voor dit moment. Dit kompas brengt ons richting en bezieling, beweging van binnenuit. **

Oefening
Zoek een rustige plek in de natuur op, waar verschillende wegen bij elkaar komen. Ga op het kruispunt staan en kijk naar de paden om je heen. Hoe komen ze op jou over? Ruim, open, zonnig, vlak? Of kronkelend de natuur in, zonder duidelijke bestemming. Hoe verhouden deze termen naar de situatie waarin je je nu bevindt? Ligt hier een metafoor voor een keuze of beslissing die je nu wilt maken, bijvoorbeeld op zoek gaan naar een nieuwe baan versus blijven in je huidige functie? Op jezelf gaan wonen of samen verder?

Maak de vertaalslag naar datgene dat nu in je hun leven speelt. Ieder pad krijgt zo zijn eigen verhaal en inzicht doe je op op het moment dat je het ervaart. Dus loop het pad in en wees aandachtig op wat er in je lijf gebeurt. Brengt het ruime, open pad de verlichting die je verwacht? Of voel je ineens een onverwachte blijheid terwijl je de eerste bocht van het smalle pad neemt? Wat vertelt dit je?

Zo schep je de ruimte om je hart te laten spreken en dat is nodig om keuzes te maken, die blijvend goed voelen. Nu pas komt het stadium van het echte denkwerk: je voelt nu waar je heen wilt; hoe ga je dat doen en wat neem je daarbij in overweging?

Zodoende steek je de juiste weg in, op weg naar een weloverwogen, maar ook bezielde toekomst!

 

 

Bronvermeldingen:
*  Van Laar, Annet, Van binnen weet je alles, ZWERK uitgevers, 2012
** De Wilde, Yoke, Spirit in je werk, Zadoks uitgeverij, 2009

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.